Egy későn érő teológus

Felnőtt fejjel, család és munka mellett belevágni valami egészen újba... Újra beülni az iskolapadba, újra olvasni, tanulni, vizsgázni.... Ahhoz, hogy ezt meglépjem, elsősorban nem is bátorságra volt szükségem. 

Valahogyan a körülmények álltak össze éppen jókor, és éppen szerencsésen. Kikoptak körülöttem azok a feladatok, amiket már nem is szerettem annyira. Több szabadidőm lett, és több szabadságom abban, hogy milyen munkákat vállalok el és mennyit. Valahogyan egyszer csak azt vettem észre, hogy hopp: épp itt a lehetőség, hogy elinduljak az úton, amire már régen vágytam, de lehetetlennek tűnt, hogy valaha belevághatok. 

Teológiát tanulok tehát, mert az a vágyam, hogy református lelkész legyek. 

Azért vállalom fel, még így későn érve is, hogy elindulok egy egészen új úton, mert tudom, hogy valaki elhívott. A blog neve tehát nem azt jelenti, hogy én vagyok "az elhívott", hanem egészen pontosan azt, hogy Jézus Krisztus engem elhívott. Csak miatta csinálom, és ha sikerül, csak miatta fogok kitartani végig. 

Az a furcsa, hogy eleinte szégyelltem, hogy újra tanulásra adom a fejem. Úgy éreztem, hogy felelősségteljes felnőttként most már igazán meg kellene állapodnom... Most már inkább a saját gyerekeim útját kellene egyengetnem, inkább az ő pályaválasztásukat segítenem, és nem még mindig önmagamat keresni... 

Azt remélem, hogy épp azzal segítem őket, hogy kitartok azon az úton, hogy küldetésem van. Önazonos szeretnék lenni, kényszerek nélkül valóban azt csinálni, amit igazán magaménak érzek. Ugyanakkor többről is szól ez az egész: arról, hogy azt tegyem, amire megteremtettem. 

Nem könnyű. Folyamatosan szembesülök a határaimmal. Újra és újra át kell gondolnom a prioritásaimat, mert egyszerűen nem fér bele minden az időmbe. Folyamatosan le kell mondanom arról az igényemről is, hogy maximálisan teljesítsek. Most ez az időszak nem a maximalizmusról, a tökéletes megfelelésről szól, hanem arról, hogy elindulok egy új úton, amit magam sem tudok még, hogy hogyan fogok végigjárni. 

És ha útközben fel kell adjam? Hiszem, hogy az út is elég. A küldetés pedig akkor is küldetés marad. 

A bejegyzés trackback címe:

https://elhivott.blog.hu/api/trackback/id/tr5816349006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

haromegesztizennegy 2020.12.18. 17:31:59

Helló.
Tök komolyan kérdezem: mit jelent az hogy "elhívott"?
Hogyan és mikor?
Hogyan lehet valamit "tanulni" ami ilyen messzire van a racionalitástól?
És főleg miért?

varsoigyros 2020.12.18. 18:20:24

Csak el ne ájulj önmagadtól! Felnőttfejjel család és munka mellett teológiát tanulni mindennapos dolog. A Pázmányon minden évben százak teszik ezt. A szégyenérzeted az egyedüli különleges dolog az egészben. El nem tudom képzelni, honnét jöhettél ilyen frusztrációkkal!

_Gizella_ 2020.12.18. 22:19:37

@haromegesztizennegy: a kérdésedre nem lehet válaszolni egy kommentben. Ez nálam központi téma, ezért egészen biztosan sokat fogok még írni erről.
Annyit jegyeznék meg, hogy számomra Isten a valóság, tehát nemhogy messze van a racionalitástól, hanem éppen őhozzá mérek minden racionálist. Ez nyilván egy más keret, félek, hogy elbeszélünk egymás mellett.

_Gizella_ 2020.12.18. 22:23:25

Nézzétek, ezt a blogot tegnap este hoztam létre. Fogalmam sincsen, hogy mit keresett az index címlapon a jelenlegi kezdetleges állapotában. Ambivalens érzéseim vannak ezzel kapcsolatban.
Egyébként pedig nyilván különlegesnek tartom a történetem, ezért tartom érdemesnek, hogy írjak róla. Nem hiszem, hogy hosszú távon fenn lehetne tartani egy blogot anélkül, hogy ne "ájulnék el önmagamtól".

haromegesztizennegy 2020.12.19. 11:22:09

Miért nem inkább villamosmérnöknek tanulsz?
Az áramot sem látni.
El kell hinni, hogy elektronok és lyukak rekombinálódnak, hogy a lebegő kapu a flash memória kulcsa, stb stb.

Ha csak nem vagy anyagilag kimondottan gazdag, a "megtérés" egyenlő lesz a lúzerség címkéjének magadra ragasztásàval...

Egy későn érő teológus vallomásai

Friss topikok

  • haromegesztizennegy: Miért nem inkább villamosmérnöknek tanulsz? Az áramot sem látni. El kell hinni, hogy elektronok és... (2020.12.19. 11:22) Egy későn érő teológus

Címkék

süti beállítások módosítása